Bliver narkoleptikere overvægtige?

Mennesker med narkolepsi er ikke kun umådeligt søvnige, de er også mere disponeret for at tage på. Faktisk tager narkolepsipatienter ofte på, selvom de spiser betydeligt mindre end en gennemsnitsperson.

I oktober udgaven af Cell Metabolism – a Cell Press publication, mener forskere at have svar på hvorfor. Det ser ud som om mangel på det neuropeptide hormon orexin (Red.: I Danmark typisk benævnt hypocretin), som er en ingrediens som stimulerer sult og vågenhed, efterlader narkoleptikere med mangel på det energi-forbrændende fedt; brunt fedt.

 

Ifølge forskerne kan fundene lede til orexin-baseret vægttabsbehandling for narkoleptikere - og til alle andre også.

”Orexiner er temmelig unikke, idet de understøtter at man kan spise mere og samtidig tabe sig”

forklarer Devanjan Sikder fra Sanford-Burnham Forsknings Institut. 

Fedt forekommer i en af to typer; hvidt eller brunt. Hvidt fedt lagrer kalorier, mens brunt fedt forbrænder kalorier og i samme proces genererer varme. Der har været tegn på, at orexiner kunne have indflydelse på kropstemperatur, men det var ikke tydeligt nøjagtigt hvordan.

Ved forsøg med mus, er fundet nye beviser for, at orexiner er kritiske for udvikling af brunt fedt fra forstadier. Med for lidt orexin, falder aktiviteten i dyrenes brune fedt i takt med deres forbrug af energi. På samme tid viser mus, som er injiceret med orexin et signifikant tab af fedt.

Fundene understøtter de nye tanker om, at personer som har mindre aktivt brunt fedt, måske er forudbestemt fra fødslen – eller måske før – til at være federe. ”De er på en eller anden måde prædisponerede”, siger Sikder.

Der findes allerede måder at stimulere produktionen af brunt fedt, men det er ikke let. For eksempel produceres mere brunt fedt, når du tilbringer meget tid i kulde. De nye fund tyder på, at behandling med orexin måske kan være brugbart til at øge produktionen af brunt fedt og dermed bogstaveligt talt smelte ekstra kalorier væk.

Sikder siger, at det nu også vil være værd at undersøge narkoleptikere med orexin-mangel, for at finde ud af om deres produktion af brunt fedt faktisk er nedsat.

 

Artiklen er oversat af Margit Pindstofte (DNF). DNF kan på ingen måde stå inde for indholdet, men synes alligevel artiklen kunne være interessant for medlemmer af DNF.

Kilde: Ovenstående artikel er genopslået (med redaktionelle tilpasninger af ScienceDaily) fra materiale stillet til rådighed fra Cell Press, via EurekAlert!, en AAAS service.

Journal Reference:

Dyan Sellayah, Preeti Bharaj, Devanjan Sikder. Orexin Is Required for Brown Adipose Tissue Development, Differentiation, and Function. Cell Metabolism, 2011; 14 (4): 478-490 DOI: 10.1016/j.cmet.2011.08.010


HAR DU SPØRGSMÅL?

Ring til os på tlf.: 24 64 78 12