Forsiden

Forsiden (12)

Sæt kryds i kalenderen d. 15., 16. og 17. marts 2019
Der holder DNF medlemsweekend/kursus med foredrag og generalforsamling på Best Western Hotel Fredericia

Der vil som altid være muligt at deltage med 1 eller 2 overnatninger eller kun en af dagene.
Invitation og tilmelding bliver sendt ud i december sammen med næste Morfeus.

Vi ses!

Prisliste 2018

Læs mere tirsdag, 23 januar 2018 22:44 Skrevet af

Prisliste 2018 for Dansk Narkolepsiforenings årsmøde/kursus på
Best Western Hotel Fredericia, Vestre Ringvej 96, 7000 Fredericia

* Bemærk: I pakke A og B er de nævnte priser inkl. overnatning pr. person, uanset om overnatning sker i enkeltværelse, dobbeltværelse eller som ekstra opredning i dobbeltværelse.

Pakke A:
Deltagelse fra fredag til søndag med 2 overnatninger i dobbelt eller enkeltværelse inkl. indlæg, generalforsamling og forplejning iht. kursusprogram (se bagsiden):

- Rabatpris medlem – pris pr. person, *: kr. 1.615
- Ikke-medlem – pris pr. person, *: kr. 2.115

Pakke B:
Deltagelse fra lørdag til søndag med 1 overnatning i dobbelt eller enkeltværelse inkl. indlæg, generalforsamling og forplejning iht. kursusprogram (se bagsiden):

- Rabatpris medlem – pris pr. person, *: kr. 1.195
- Ikke-medlem – pris pr. person, *: kr. 1.695

Pakke C:
Deltagelse ”kun” lørdag med aftensmad inkl. indlæg, generalforsamling og forplejning iht. kursusprogram (se bagsiden):

- Pris pr person: kr. 795

Pakke D:
Deltagelse ”kun” lørdag uden aftensmad inkl. indlæg, generalforsamling og forplejning iht. kursusprogram (se bagsiden):

- Pris pr. person: kr. 520

Pakke E:
Deltagelse ”kun” søndag inkl. indlæg og forplejning iht. kursusprogram (se bagsiden):

- Pris pr. person: kr. 405

 

Husk at du kan forsøge at ansøge din kommune om tilskud til deltagelse jf. Servicelovens § 41 (under 18 år) samt Service-lovens § 100 om merudgifter for voksne. Mht. sidstnævnte skal du dog være opmærksom på, at kommunerne kræver en kortlægning af din nedsatte funktionsevne og at der er nogle minimums-grænser, der skal være forbrugt, før end et merudgiftstilskud kan bevilliges.

Sidste frist for tilmelding og betaling er mandag den 5. februar 2018
EFTER denne dato vil tilmelding IKKE være mulig

Såfremt hotellet kræver hel eller delvis betaling ved afbestilling eller udeblivelse, er det den tilmeldte person selv (og ikke Dansk Narkolepsi Forening,) der hæfter for dette - uanset årsag til afbestilling eller udeblivelse.

Bogstaverne i parentes efter hvert programpunkt angiver hvilke pakker, der giver adgang til hvad. Se Prisliste 2018 for priser og tilmeldingsfrist.

Fredag d. 9/3:

fra 14.00 ... er værelserne til rådighed for de overnattende (A)
18.00 Middag - 2 retters menu inkl. 1 glas vin eller 1 øl/vand (A)
Aftenkaffe og socialt samvær

 

Lørdag d. 10/3:

06.30-09.45 Morgenmad (A)
fra 09.00 Formiddagskaffe udenfor salen (A-B-C-D)
Både for dem som er færdige med morgenmaden, og for dem som ankommer lørdag.
09.45 Velkommen i salen ved formand Connie Landstedt (A-B-C-D)
10.00-11.45 Generalforsamling (A-B-C-D)
12.00 Frokostbuffet inkl. 1 øl/vand (A-B-C-D) Efter frokost er der lidt tid til at sove, gå en tur, snakke sammen etc.
13.30-14.30 Foredrag: Viljen til sejr – med en kronisk søvnsygdom (A-B-C-D)
v/Arne Nielsson – professionel coach og foredragsholder
og ti-dobbelt verdensmester og olympisk sølvvinder i kanoroning
14.30-14.45 Eftermiddagskaffe med sødt og frugt (A-B-C-D)
14.45-15.45 Foredrag: Viljen til sejr... – fortsat (A-B-C-D)
Efter foredraget er der pause til at sove, gøre sig klar til middagen, snakke sammen,
gå en tur, tage i svømmehallen, etc.
18.00 Jubilæumsmiddag - 3 retters menu inkl. 2 glas vin eller øl/vand (A-B-C)
Taler, underholdning og Amerikansk Lotteri
Aftenkaffe og socialt samvær

 

Søndag d. 11/3:

06.30-09.30 Morgenmad (A-B)
09.30-10.30 Foredrag: Narkolepsiens historie fra 1800-tallet til i dag (A-B-E)
v/Poul Jennum – Dansk Center for Søvnmedicin, Glostrup
10.30-10.45 Pause (A-B-E)
10.45-11.45 Foredrag: Narkolepsiens historie... – fortsat
11.45-12.15 Afrunding og tak for denne gang (A-B-E)
12.15 Frokost (A-B-E)

 

Arrangementet slutter efter frokost.

 

Kære medlemmer og pårørende

Det er med glæde, at vi inviterer til Dansk Narkolepsiforenings 30 års jubilæum og årlige kursus- og medlemsweekend, som afholdes den 9. 10. og 11. marts 2018 på Best Western Hotel Fredericia, Vestre Ringvej 96, 7000 Fredericia. Hotellet ligger lige ovenfor det grønne område Madsby Enge.

Det er som altid muligt at vælge mellem 5 forskellige deltagelsespakker – med og uden overnatning. Dem kan du få et overblik over i vedlagte prisliste, program og tilmelding.

I anledning af jubilæet yder vi et tilskud på 500,- kr. til medlemmer, der ønsker at del-tage med overnatning. Ikke-medlemmer (såsom familie, venner og pårørende, som ikke er husstands- eller støttemedlemmer) er velkommen til at deltage til fuld pris.

Det er med glæde, at vi her præsenterer det vedlagte program for foreningens 30 års jubilæum og kursus/medlemsweekend 2018:

Ud over spændende foredrag og generalforsamlingen er der masser af tid (i pauser, under spisning og om aftenen) til, at nye og gamle medlemmer kan sludre sammen og dele erfaringer omkring deres søvnsygdom med alle dens aspekter og indflydelse i hverdagen – og pårørende om at være pårørende. At snakke indbyrdes er en vigtig og positiv del af det at deltage. Du vil blive forbavset over hvor let det er – for alle ved, hvad der tales om. Du vil opdage, at din narkolepsi/idiopatisk hypersomni kan opleves som noget helt normalt. Hvis blot du selv er åben, kan du være med til at dele erfaringer og lære ting og detaljer omkring din sygdom på en god og naturlig måde.

Fredag den 9. marts vil der som sædvanligt være mulighed for overnatning. Mange vælger dette, fordi de har svært ved at nå frem lørdag morgen, eller fordi det bare er hyggeligt at være med helt fra starten. Vi samles kl. 18 og får noget godt at spise, og resten af aftenen er der socialt samvær.

Lørdag den 10. marts er der kaffe/te ved salen både til dem, der kommer om morgenen og til dem, der har overnattet og spist morgenmad – inden vi starter på programmet i foredragssalen med velkomst og praktisk information af formanden.

Derefter går vi videre til generalforsamling, som faktisk plejer at være hyggelig! Som det fremgår af vedlagte indkaldelse (og artikel i Morfeus), er der et forslag fra bestyrelsen om en tilføjelse i vedtægterne, som der skal stemmes om.

Efter frokost er der en pause med mulighed for at tage en lur, snakke sammen, gå en tur eller tage et hurtigt smut i svømmehallen... Der er gratis adgang for hotellets gæster til tropisk badeland, svømmehal og bowling ved siden af hotellet. Især de unge tager ofte en tur sammen i svømmehal. Så husk badetøj, hvis det kunne have interesse.

Om eftermiddagen er der foredrag med Arne Nielsson, som er ti-dobbelt verdens-mester og olympisk sølvvinder i kanoroning. Arne Nielsson har siden 1996 arbejdet som professionel coach og foredragsholder – og er to gange blevet kåret som ”Årets Inspirator”. Det er den største anerkendelse en foredragsholder i Danmark kan få. Den tidligere topatlet ved, hvad personlig træning kan gøre for én. Som eliteidrætsudøver må man arbejde målrettet med sig selv. Det samme bør man gøre som arbejdskollega, partner, forælder – og når man har en kronisk søvnsygdom – hvis man vil opnå harmoni i tilværelsen. Kodeordene er begejstring, mental træning og coaching. I foredraget Viljen til sejr – med en kronisk søvnsygdom, som Arne Nielsson har skræddersyet til os, vil han komme ind på følgende punker:

 • Skabe større harmoni mellem job, familie og fritid på trods af dine livsomstændigheder
 • Hvordan spiller man hinanden gode, når man er under pres i dagligdagen
 • Forstå hinandens persontyper som familiemedlemmer og som kolleger
 • Bevidstheden om at bruge hinandens persontyper for at få det bedste frem i hinanden
 • Være bevidst om begrebet: "Det, du ser efter, er det, du får øje på"
 • Være bevidst om begrebet: "Spille hinanden gode" - hvad betyder det?
 • Husk at acceptere det, der sker, og lære af det, så du bliver en bedre version af dig selv

Læs mere om Arne Nielsson på www.foqus.management.dk og www.plan4u.dk

Efter foredraget er der igen en pause, som eventuelt kan bruges til at gøre sig klar til jubilæumsmiddagen – eller til at tage en lur, snakke, gå en tur eller tage i svømmehallen.

Lørdag aften fejrer vi foreningens 30 års jubilæum med en lækker 3 retters middag. I anledning af jubilæet inviterer vi nogle gæster (neurologer mv.), som I vil blive præsenteret for på medlemsweekenden. Der vil også blive holdt tale, bla. om hvordan grundstenen for DNF blev lagt for mere end 30 år siden. Og så skal vi naturligvis have det traditionelle amerikanske lotteri med mange fine gevinster. Overskuddet går til foreningens arbejde, og hvis du ønsker at sponsorere nogle gaver, modtages de med tak (venligst indpakket). Efter middagen er der kaffe, hygge og socialt samvær resten af aftenen.

Søndag den 11. marts er der foredrag med Poul Jennum, overlæge på Dansk Center for Søvnmedicin i Glostrup og professor i neurofysiologi ved København Universitet. Poul Jennum er blandt de internationalt førende forskere inden for narkolepsi. Han vil i anledning af jubilæet fortælle om Narkolepsiens historie fra 1800-tallet til i dag – og føre os på en spændende tidsrejse gennem den udvikling, narkolepsien har undergået indenfor forskning, diagnosticering og behandling. Lige fra sygdommen blev navngivet og klassificeret for mere end hundrede år siden, til den nyeste viden i dag. Poul Jennum vil også løfte sløret for, hvad der er af aktuelle planer for fremtiden – i det næste kapitel i narkolepsiens historie.

Inden frokost er der afrunding og tak for denne gang ved formanden.

Årsweekenden slutter efter frokost. Husk at bestille værelse til søndag efter kl. 11.00 på tilmeldingsskemaet, hvis du har brug for en lur inden hjemrejsen.

Vi glæder os rigtig meget til at se dig/jer og håber, at I møder talstærkt op.

Med venlig hilsen

Bestyrelsen

Hvis du vil GÅ fra Fredericia Banegård til hotellet (ca. 1,7 km), kan du benytte følgende anvisning: Gå ud af hovedbygningen (ud på Jernbanegade) og drej til venstre / Gå op til den trafikerede vej for enden af Jernbanegade / Drej til venstre ind på Vesterbrogade / Fortsæt under broen, hvorefter Vesterbrogade skifter navn til Vejlevej. Fortsæt hen til lyskrydset / Gå til højre (over lyskrydset) ind på Lumbyesvej / Gå på fortovet langs Lumbyevejs venstre side, da der ikke er fortov på højre side. (Du Kan også efter ca. 350 m gå ad en grussti langs højre side. Drej da til højre ind på Madsbyvej og straks efter til venstre ad grusstien) / Drej til højre ind på Kommunikationsvej. Den bliver til en asfalteret gangsti langs søen i Madsby Enge / Hotellet ligger fremme oppe på venstre side. Fortsæt ad gangstien højre om hotellet. Drej til venstre og du kommer hen til hovedindgangen.

 

Kursusprogram for årsmødet 2017

Læs mere lørdag, 31 december 2016 11:08 Skrevet af

Kursusprogram for Dansk Narkolepsiforenings årsmøde den 10., 11. og 12. marts 2017


Ud fra hvert punkt kan man se hvilke pakker de enkelte programpunkter gælder for.

            
Fredag d. 10/3:

fra 14.00 … er værelserne til rådighed for de overnattende A

18.00 Middag - 2 retters menu inkl. 1 glas vin eller 1 øl/vand, aftenkaffe og socialt samvær A

Lørdag d. 11/3:

fra 06.30 Morgenmad A

fra 09.00 Formiddagskaffe udenfor salen A, B, C, D

9.30 Velkommen ved formand Margit Pindstofte A, B, C, D

9.45 Grupper A, B, C, D

10.15-11.30 Generalforsamling A, B, C, D

12.00 Frokostbuffet inkl. 1 øl/vand A, B, C, D

13.00-15.00 Kursus: ”Lær at leve med narkolepsi” – 1. del v/sundhedsinnovator Peter Thybo A, B, C, D

15.00 Eftermiddagskaffe udenfor salen A, B, C, D

15.15-17.15 Kursus: ”Lær at leve med narkolepsi” – 2. del A, B, C, D

19.00 Middag - 2 retters menu inkl. 1 glas vin eller 1 øl/vand efterfulgt af amerikansk lotteri, aftenkaffe og socialt samvær A, B, C

Søndag d. 12/3:

fra 06.30 Morgenmad. Husk at tjekke ud senest kl. 11.00, hvis ikke du har bestilt værelset til efter A, B

09.30-10.30 Foredrag om nyeste forskning og aktuel info v/Poul Jennum – Dansk Center for Søvnmedicin, Glostrup A, B, E

10.30 – 10.45 Pause A, B, E

10.45 – 12.30 Paneldebat mellem neurologer fra Danmarks søvncentre A, B, E

ca. 12.30 Afrunding og tak for denne gang A, B, E

13.00 Frokost. Arrangementet slutter efter frokost A, B, E


Der tages forbehold for ændringer i programmet.

Prisliste 2017
for Dansk Narkolepsiforenings årsmøde/kursus på
Best Western Hotel Fredericia, Vestre Ringvej 96, 7000 Fredericia

 

Ikke-medlemmer er også meget velkomne til at deltage i Dansk Narkolepsiforenings årsmøde, men prisen er så 500kr højere end annonceret i prislisten her. Ønsker du at deltage skal du sende en mail til foreningens kasserer Connie Landstedt på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den..


* Bemærk: I pakke A og B er de nævnte priser inkl. overnatning pr. person, uanset om overnatning sker i enkeltværelse, dobbeltværelse eller som ekstra opredning i dobbeltværelse.


Pakke A:
Deltagelse fra fredag til søndag med 2 overnatninger i dobbelt eller enkeltværelse inkl. indlæg, generalforsamling og forplejning iht. kursusprogram:

 • Pris pr. person*:    kr.    1.995

Pakke B:
Deltagelse fra lørdag til søndag med 1 overnatning i dobbelt eller enkeltværelse inkl. indlæg, generalforsamling og forplejning iht. kursusprogram:

 • Pris pr. person*:    kr.    1.575

Pakke C:
Deltagelse ”kun” lørdag med aftensmad inkl. indlæg, generalforsamling og forplejning iht. kursusprogram:

 • Pris pr person:    kr.    795

Pakke D:
Deltagelse ”kun” lørdag uden aftensmad inkl. indlæg, generalforsamling og forplejning iht. kursusprogram:

 • Pris pr. person:     kr.    520

Pakke E:
Deltagelse ”kun” søndag inkl. indlæg og forplejning iht. kursusprogram:

 • Pris pr. person:     kr.    405

******   ******  ******
Husk at du kan forsøge at ansøge din kommune om tilskud til deltagelse jf. Servicelovens § 41 (under 18 år) samt Service-lovens § 100 om merudgifter for voksne. Mht. sidstnævnte skal du dog være opmærksom på, at kommunerne kræver en kortlægning af din nedsatte funktionsevne og at der er nogle minimums-grænser, der skal være forbrugt, før end et merudgiftstilskud kan bevilliges.

******   ******   ******

Sidste frist for tilmelding og betaling er søndag den 5. februar 2017, EFTER denne dato vil tilmelding IKKE være mulig.

Såfremt hotellet kræver hel eller delvis betaling ved afbestilling eller udeblivelse, er det den tilmeldte person selv (og ikke Dansk Narkolepsi Forening,) der hæfter for dette - uanset årsag til afbestilling eller udeblivelse.

Generalforsamlingen i 2017 finder sted lørdag d. 11. marts 2017, kl. 10.15 på
Best Western Hotel Fredericia, Vestre Ringvej 96, 7000 Fredericia

Dagsorden:


 1. Valg af dirigent
 2. Præsentation af bestyrelsen

 3. Aflæggelse af formandens årsberetning for 2016

 4. Forelæggelse af regnskab 2016 til godkendelse
 5. Fremlæggelse af budgetoverslag 2017 
- herunder forslag fra medlemmerne

 6. Fastsættelse af kontingent for 2018

 7. Valg af medlemmer til bestyrelsen - herunder særskilt valg af formand
  • 
Margit Pindstofte – Modtager ikke genvalg
  • Connie Landstedt – Modtager genvalg

  • Anne Kyung Nielsen – Modtager genvalg
  • Emma Svärdt – Modtager ikke genvalg *

 8. Valg af suppleant til bestyrelsen

  • Johan Vejstrup Nielsen– Modtager genvalg 

 9. Valg af to revisorer

  • Benny Sørensen – Modtager genvalg

  • Niels Nielsen – Modtager ikke genvalg
 10. Valg af revisorsuppleant
  • 
Jerry Jacobsen – Modtager genvalg 

 11. Eventuelle forslag fra bestyrelsen
  • Ingen

 12. Eventuelle forslag fra medlemmerne
  • Forslag/emner, der ønskes behandlet på generalforsamlingen, skal være bestyrelsen i hænde senest d. 31. januar 2017.
 13. Eventuelt

Vel Mødt!
   

* Emma Svärdt er på ekstraordinært valg efter kun et år. Denne bestyrelsespost vælges     derfor kun for et år mod normalt to år.

Kære medlemmer og pårørende

Det er med glæde, at vi endnu engang inviterer til Dansk Narkolepsiforenings årlige medlemsmøde/kursus med generalforsamling og spændende indlæg. Ud over disse vil der også blive rig lejlighed til at snakke sammen indbyrdes i pauserne, under spisning og om aftenen til socialt samvær. At mødes med andre, som har narkolepsi/idiopatisk hypersomni, er en god måde at blive inspireret til et godt liv med søvnsygdommen og til at blive klogere på den. Dette gælder også for pårørende.  

Årsmødet bliver afholdt den 10., 11. og 12. marts 2017
på Best Western Hotel Fredericia, Vestre Ringvej 96, 7000 Fredericia

Vi kan denne gang tilbyde fordelagtige priser for alle, og det er som altid muligt at vælge mellem forskellige deltagelsesmuligheder, både med og uden overnatning. Det kan du få et overblik over i kursusprogrammet og prislisten…

Fredag den 10. marts vil der som sædvanligt være mulighed for overnatning – for dem, som kommer langvejs fra og kan have svært ved at nå frem lørdag morgen, og for dem, som ”bare” vil være med fra starten og mødes med de andre, der gør ligeså. Der er ingen indlæg fredag aften, men under og efter middagen vil der være socialt samvær med rig lejlighed til at snakke sammen. Der udveksles erfaringer, fortælles historier, spørges og gives råd på kryds og tværs. Dermed er socialt samvær ikke kun hygge men i høj grad lærerig hygge.

Lørdag den 11. marts starter vi programmet med velkomst af formand Margit Pindstofte efterfulgt af grupper, hvor nye og gamle medlemmer kort hilser på hinanden og vi ”bryder isen”, inden vi går i gang med selve årsmødet/kurset...

Første punkt er generalforsamling. Margit Pindstofte genopstiller ikke efter fire år som formand, og Emma Svärdt afgår ekstraordinært som bestyrelsesmedlem efter kun et år. Alle medlemmer kan opstille til posterne (iht. foreningens vedtægter). Hvis du er interesseret og/eller har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte formand Margit Pindstofte eller kasserer Connie Landstedt.

Efter frokost er der kursus ved sundhedsinnovator Peter Thybo, som også holdt foredrag årsweekenden 2015. I kurset ”Lær at leve med narkolepsi” vil Peter Thybo give dig metoder og konkrete værktøjer til at takle hverdagen med en kronisk søvnsygdom. Nærmere betegnet; at blive bedre til at nå dine individuelle mål. Det kan være sværere at få gjort de ting, du skal og/eller gerne vil, når du også har en kronisk sygdom at kæmpe med. Peter Thybo, hvis arbejde er kendt i internationale sammenhænge, har selv været med til at udvikle konceptet, og forskning har vist, at det virker! Kurset består af introduktion af metoder, efterfulgt af små grupper, hvor de deltagende arbejder med værktøjerne, afsluttet i plenum med eksempler fra de deltagende. Kurset henvender sig både til kronikere og til deres pårørende. Ud over at lære at bruge værktøjerne får du materiale med hjem til at gøre det. (Læs mere på www.peterthybo.dk).

Lørdag aften vil der blive serveret en lækker 2 retters menu. Vi skal naturligvis have det traditionelle amerikanske lotteri med mange fine gevinster. Overskuddet går til foreningens arbejde, og hvis du ønsker at sponsorere nogle gaver, modtages de med tak (venligst indpakket). Derefter er der kaffe, hygge og socialt samvær resten af aftenen.

Søndag den 12. marts starter vi programmet med vores specialistindlæg. Det er igen i år ved Poul Jennum, som er overlæge på Dansk Center for Søvnmedicin i Glostrup og professor i neurofysiologi ved København Universitet. Poul Jennum er blandt de internationalt førende forskere inden for narkolepsi. Han vil fortælle om; medicinsk behandling, hvilke typer der findes og hvordan de virker, om nye behandlinger, bivirkninger og meget mere.

Efter en kort pause vil der være Paneldebat mellem førende neurologer på Danmarks søvncentre. Panelet består pt. af Poul Jennum fra Glostrup, Kristina Svendsen fra Århus og Jette Deichmann Ipsen fra Roskilde. Vi arbejder fortsat på at få neurologer fra Viborg og Odense med, så alle regioner er repræsenteret. Temaet i debatten er: Praksis og håndtering af patienter med narkolepsi/idiopatisk hypersomni på søvncentrene ift. diagnosticering, opfølgning og patientuddannelse m.m. – med henblik på at belyse de udfordringer og rammer, neurologerne/ behandlerne har i deres arbejde, og hvordan de vægter og prioriterer disse. Så overvej allerede nu om du har spørgsmål, som kan komme i hatten.  

Inden frokost er der afrunding og tak for denne gang ved formanden.

Vi glæder os til at se jer og ser frem til en inspirerende weekend i godt selskab med nye såvel som gamle medlemmer.

Venlige hilsner og vel mødt!
Bestyrelsen

12 gode råd er erfaringer...

Læs mere onsdag, 30 marts 2016 20:08 Skrevet af

du kan starte med at tænke over, når du skal leve godt med narkolepsi:

 

1. Se i øjnene, at du har narkolepsi

– De symptomer narkolepsi giver, er en del af dig og dit liv. Accepter dem og lær at leve med dem.


2. Fokuser på det du kan

– Og vær realistisk omkring det. Det er sjældent konstruktivt at svælge i de ting man ikke kan.


3. Tag din medicin på faste tidspunkter

– Stil en alarm i telefonen eller lignende. Du gør dig selv en bjørnetjeneste ved først at huske din medicin, når du HAR fået utallige søvn-/katapleksianfald eller lavet underlige automatikhandlinger. Tænk over om du generelt vinder noget ved at lade være med at tage din medicin – eller om du bare gør livet mere besværligt for dig selv…


4. Fortæl dine nærmeste omgivelser hvordan du har det lige nu

– De er ikke tankelæsere! Og det nytter næppe at blive sur eller skuffet, fordi de ikke tager hensyn, hvis DU glemmer at fortælle, at du har brug for det! Vær også opmærksom på når andre har brug for dig…

5. Prioriter socialt samvær

– Tid og energi bliver let opslugt af pligter. Hvis du lader ”skulle/burde”, søvn og manglende energi vinde, ender du alt for let med at isolere dig selv. Lav noget som gør dig glad, sammen med mennesker du kan lide. Det får man overordnet mere energi af. Eller, man bliver i hvert fald i bedre humør!


6. Planlæg og prioriter din energi i dine mest vågne timer

– Tænk over hvornår på dagen du er mest vågen. Hvis du bruger din fritid på overspringshandlinger eller ingenting, kommer du let til at fortryde det. For når træthed og søvnanfald indhenter dig, så er det for sent! Få lavet noget eller hav det sjovt mens du er frisk.


7. Husk at narkolepsi ikke påvirker intelligens

– Du er nøjagtig lige så klog og har samme potentiale, som du altid har haft. Måske tager tingene bare lidt længere tid, fordi det er svært at tænke, og lære, når man ”halvsover”.


8. Lær dig selv at kende

– I stedet for at se de ting du ikke kan eller magter som et nederlag, så betragt det som en erfaring. Ok, du skal måske bruge mere tid end andre, du skal måske være bedre til at bede om hjælp eller måske var det bare ikke ”lige dig”. Vi har så mange muligheder her i livet. Fokuser på noget andet, lav om på tingene eller prøv igen på vilkår, du kan klare.

9. Pas på dit stressniveau

– Narkolepsi og stress er en rigtig dårlig cocktail – både fysisk og psykisk. Husk at lytte til din krop. Der er ikke noget galt i at presse sig selv, men du skal huske at give dig selv ro til at restituere. Har du været under pres; så træk stikket ud, lad nullermændene flyve og verdenen sejle sin egen sø. Sov så meget du vil og gør det med god samvittighed! Og vend så stærkt tilbage på mandag…


10. Medicin er ikke alt

– Hvis du kæmper med at få tingene til at hænge sammen, og neurologen siger nej til mere medicin, kan man nemt blive rigtig sur! Men, hvis det ikke er muligt at gå op i dosis, er det tid til at se realistisk på sit liv og justere sine forventninger. Det er en del af at lære at leve med narkolepsi.


11. Sig JA

– Selv gode venner, ægtefæller, familie osv. holder op med at invitere dig, hvis du altid siger nej. Det er svært at lave aftaler, når man ikke ved, hvordan man sover natten før et arrangement. Men sig alligevel ja! Og aftal, at hvis du ikke magter det på dagen, så melder du afbud.


12. Det kæver et godt helbred at have narkolepsi

– Dårlig nattesøvn gør ikke noget godt for din fysik. Derfor er det vigtigt at prioritere motion og sund mad. Det kan være svært at holde fast i de gode vaner, hvis man altid føler sig træt. Men din krop har brug for det og det styrker dig – både lige nu og på lang sigt. Mange med narkolepsi kæmper desværre med overvægt. Det kan skyldes inaktivitet, bivirkninger ved medicinen eller det ”rod” narkolepsien laver i kroppens systemer. Prøv at afstemme dit kalorieindtag med dit aktivitetsniveau, så har du gjort hvad du kan. Bed jævnligt din læge om at kontrollere dine vitaminniveauer og tag et tilskud, hvis det er nødvendigt. Mange narkoleptikere mangler bl.a. D-vitamin.

Kroniker konference

Læs mere tirsdag, 09 juni 2015 17:35 Skrevet af

Nick Hkkerup

”Sådan gør vi dansk kronikerbehandling til internationalt forbillede.”

Målet var at undersøge forholdene for danskere med kroniske lidelser.

Læs mere >

Nyheder

Gå til nyhedsarkiv

HAR DU SPØRGSMÅL?

Ring til os på tlf.: 24 64 78 12