Narkolepsi mere almindeligt end forventet

Narkolepsi rammer mænd oftere end kvinder og er desuden mere almindeligt end tidligere studier har vist. Det oplyser en gruppe amerikanske forskere, som præsenterer sine fund i tidsskriftet Sleep.

Forskerne, som blandt andet arbejder på Mayo Clinic og Mayo Medical School i Rochster, USA, har gennemført en undersøgelse for at kortlægge køns- og aldersspecifikke faktorer ved diagnose af sygdommen Narkolepsi. Forskerne indsamlede data om alle patienter som fik diagnosen narkolepsi i Olmsted County, Minnesota, USA, i årene 1960 til 1989.

 

Flere eller færre tilfælde med narkolepsi?

Undersøgelsen viser, at totalt 1,37 per 100.000 indbyggere fik diagnosen årligt. For mænd var forekomsten 1,72 og for kvinder 1,05 per 100.000 indbyggere. Den 1. januar 1985 var forekomsten af narkolepsi i området 56,3 per 100.000 personer og totalt 36 % af disse havde ikke katapleksi.

Katapleksi er en tilstand af lammelse og sammensynkning som rammer en stor del af patienter med narkolepsi, på grund af pludselig tab af muskeltonus. Tilstanden kan eksempelvis udløses ved følestimuli som glæde og latter. Den ramte er dog hele tiden ved fuld bevidsthed.

Diagnose af sygdommen var mest almindelig blandt personer i alderen 10-20 år. Derefter var antallet af nye diagnosticerede tilfælde faldende.

Narkolepsi er ikke en ualmindelig sygdom

I en kommentar til nyhedstjenesten Eurek Alert oplyser forskerne, at resultatet af undersøgelsen tyder på at narkolepsi ikke er en ualmindelig sygdom. De mener også at eftersom forekomsten af katapleksi var lavere i denne gruppe end ved tidligere undersøgelser, betyder det at lægestanden skal være ekstra opmærksom når det gælder sygdommen, eftersom en stor del af patienterne var uden eller kan have utydelige symptomer på katapleksi.

Kilde:  2011     Dagens medicin


HAR DU SPØRGSMÅL?

Ring til os på tlf.: 24 64 78 12